Tragedy Looper

Tragedy Looper is een spel dat ik helaas niet bezit en ook niet gespeeld heb. Maar onlangs heb ik de spelregels gedownload, en ik ben van mijn sokken geblazen door de innovativiteit en mogelijkheden die dit spelontwerp biedt. Ik kan geen review geven omdat ik het spel nog nooit gespeeld heb. Maar ik ga wel proberen een indruk te geven.

Het spel is scenario gebaseerd, en elk scenario is een tragedie die 1 keer gespeeld kan worden door de deelnemers. Drie van de spelers proberen de tragedie op te lossen, en de vierde speler kent alle details en doet er alles aan om de tragedie te laten voltrekken. Er zijn 4 lokaties waar verschillende personages rondlopen, en het is aan de spelers om uit te vinden wat er aan de hand is.

En dan vind er een moord plaats.

Het spel is scenario gebaseerd, en elk scenario is een tragedie die 1 keer gespeeld kan worden door de deelnemers. Elke keer als de tragedie plaats vindt, wordt de scenario opnieuw opgestart. Drie van de spelers spelen tijdsreizigers die proberen de tragedie te voorkomen, en de vierde speler is het meesterbrein die er alles aan doet om de tragedie te laten voltrekken. Er zijn 4 lokaties waar verschillende personages rondlopen, en het is aan de spelers om uit te vinden wat er aan de hand is. Je weet wat er de vorige loop mis ging, maar vaak weet je niet waarom het mis ging, en door wie het kwam. Door personages te beinvloeden en de situatie te veranderen probeer je te voorkomen wat er de vorige keer mis ging.

En dan pleegt er iemand zelfmoord.

Het spel is scenario gebaseerd, en elk scenario is een tragedie die 1 keer gespeeld kan worden door de deelnemers. Elke keer als de tragedie plaats vindt, wordt de scenario opnieuw opgestart, en leer je weer een beetje meer van wat er de vorige keer mis ging. Misschien weet je nu wie het doelwit is die ten alle tijde beschermt moet worden, of een van de personages is een moordenaar die je scherp in de gaten moet houden. Drie van de spelers spelen tijdsreizigers die proberen de tragedie te voorkomen, en de vierde speler is het meesterbrein die er alles aan doet om de tragedie te laten voltrekken. Er zijn 4 lokaties waar verschillende personages rondlopen, en het is aan de spelers om uit te vinden wat er aan de hand is. Je weet wat er de vorige loop mis ging, maar vaak weet je niet waarom het mis ging, en door wie het kwam. Door personages te beinvloeden en de situatie te veranderen probeer je te voorkomen wat er de vorige keer mis ging. Als het je lukt om de tragedie te voorkomen en de loop af te maken, dan hebben de tijdsreizigers gewonnen. Als het beperkte aantal herhalingen op zijn zonder dat het lukt om de tragedie te voorkomen, dan heeft het meesterbrein gewonnen.

En dan komt iedereen in het ziekenhuis door een ongeluk om het leven.

Tragedy Looper is tegelijkertijd een detective puzzel als een spelerservaring. Je hebt een scenario, een aantal personages en een paar lokaties. Gaandeweg het spel ontdek je welke complotten er spelen, en welke rollen de personages daarin spelen. Maar in een race tegen de klok probeer je de personages in goede banen te leiden, om een tragedie te voorkomen voordat de energie om terug in de tijd te gaan op is.

Jammer genoeg is het spel beperkt tot niet beschikbaar. Ik heb maar 1 keer op een website gezien dat hij in Nederland te koop was, en toen ik een paar dagen later in de winkel kwam, was hij al weer uitverkocht. Maar afgezien daarvan heeft dit spel me heel sterk doen nadenken over hoe ver en flexibel creativiteit kan reiken in bordspellen.

Plaats een reactie